اگر تا کنون در شرایط دمایی شدید زندگی یا کار کرده باشید، حتما با انواعی از سیستمهای تهویه مطبوع ([1]HVAC) سروکار داشته اید. سیستم های HVAC برای خنک یا گرم نگهداشتن فضاها استفاده میشود و مالکان ساختمان میتوانند بر اساس دمای خاص مورد خود، آن را تنظیم کنند.
این سیستمها بیانگر گرمایش، هواسازی و تهویه هوا میباشد و شامل تمام دستگاه هاییست که تهویه و کنترل هوا در فضا را انجام میدهد؛ از سیستم گرمایش و هوای مرکزی گرفته تا انواع قابل حمل و نقل و واحدهای AC و انواع مختلفی برای انتخاب وجود دارد.
هر نوع از سیستم HVAC شامل یکی از دو نوع کانال کشی شده[2] و بدون کانال کشی[3] است. سیستم در نوع کانال کشی شده، واحد اصلی برای گرمایش یا سرمایش، هوا را به یک سری از داکتها یا کانال های هوا هل می دهد. از طرفی در نبود کانال های هوا، از روشهای جایگزینی برای توزیع هوا در یک فضا استفاده میشود.
برای کمک به شما برای تعیین بهترین سیستم سرمایش یا گرمایش، به بررسی معمول ترین انواع سیستم های HVAC و نحوه کارکرد هرکدام میپردازیم.
1Heating, Ventilation and Air Conditioning
2Ducted
3Ductless
شکل1: انواع سیستم HVAC کانال کشی شده
اگر یک ساختمان از ونتها برای پمپ کردن هوای سرد و گرم استفاده کند، احتمالا به سیستم HVAC کانال کشی شده مجهز شده است. این سیستمها برای ساختمانهای مسکونی و تجاری استاندارد هستند و هر نوع سیستم سرمایش یا گرمایشی که هوا را از سری کانال ها عبور دهد را شامل میشود.
1.سیستم اسپیلت
سیستمهای اسپیلتی سرمایش و گرمایش از معمول ترین انواع سیستم های HVAC استفاده شده در ساختمانهای مسکونی هستند. آنها از دو جز جدا تشکیل شده اند –یکی برای سرمایش و دیگری برای گرمایش- و از یک ترموستات سنتی برای کنترل دمای کل تشکیبلات استفاده میکند. در بیشتر ساختمانهای دارای این نوع سیستم، سیستم گرمایش در زیرزمین یا دیگر فضاهای ذخیره سازی داخلی قرار گرفته است. هیتر یا سیستم گرمایش، گازی است و از یک اواپراتور یا فن برای انتقال حرارت و گرما داخل کانال های ساختمان استفاده میکند. از طرفی دیگر، سیستم سرمایش در خارج قرار گرفته و توسط تیوب هایی به سری کانالها وصل میشود. از کمپرسور، کویل و مبرد برای تولید سرمایش، و یک فن هوای گرم را از ساختمان خارج میکند.
2.سیستم اسپلیت چندگانه
سیستم HVAC اسپلیت چندگانه، ساختار و واحد سرمایش یکسانی با سیستم اسپیلت دارد، اما برای گرمایش، تنها به گاز اکتفا نمیکند. درحالیکه در هیتر از گاز استفاده میشود، همچنین میتواند به نیروی الکتریکی نیز روی بیاورد. گرمایش الکتریکی معمولا آهسته تر و کم توانتر از نوع گازی میباشد.این سیستم ها متشکل از چندین واحد پخش سرما یا گرما در داخل فضای کاربری هستند و مجموع این واحد ها به یک واحد مرکزی در خارج از ساختمان متصل می شوند که حرارت داخل را به محیط بیرون دفع کرده و یا حرارت بیرون را به محیط داخل منتقل می کند .
3.سیستم ناحیه بندی شده
این سیستم ها برای ساکنین کنترل بیشتری بر کنترل دمای اتاقهای جداگانه را فراهم میکند. تکنسین ها میتوانند سیستم ها را از راههای مختلفی ناحیه بندی کنند، و بهترین متد معمولا به متراژ ساختمان بستگی دارد. برای مثال، افرادی که دارای ساختمانهای بزرگی هستند، معمولا ممکن است سیستمهای HVAC چندگانه را انتخاب کنند تا اختیار کنترل دما در طبقات مختلف را داشته باشند. به دلیل این که هر سیستم کاملا مجزا است، این نوع نیاز دارد که مالکان به نصب دو یا تعداد بیشتر از واحدهای سرمایش و گرمایش اقدام کنند.
شکل2: انواع سیستم HVAC بدون کانال کشی
در انواع سیستمهای بدون کانال کشی همانطور که از نامشان پیداست، این سیستمها طوری طراحی شدهاند که سرمایش و گرمایش بدون کانال انجام شود.
4.مینی اسپلیت بدون کانال
این سیستمها در اتاقهای تکی نصب شده و وسایلی متداول در خانه های دارای چند خانواده، ساختمان های اداری و اتاق های هتل میباشند. این واحدهای الکتریکی که به عنوان سیستم های مینی اسپیلت نیز شناخته میشوند، شامل یک کمپرسور و کندانسور در فضای باز، مبرد، یک واحد انتقال هوای داخلی، یک پمپ حرارتی، کابلهای برق و یک ترموستات برای هر منطقه هستند. لولههای مسی اجزای داخلی و خارجی را به هم متصل میکنند و یک کمپرسور میتواند به تعداد حداکثر نه واحد هواساز داخلی متصل شود.
5.گرمایش رادیاتوری بر خلاف سایر سیستم های HVAC، گرمایش رادیاتوری از مایع به جای هوا برای تابش گرما استفاده می کند. این سیستم از یک بویلر برای گرم کردن آب استفاده می کند، سپس آن را با استفاده از یک سری لوله در زیر طبقات در سراسر ساختمان توزیع میکند. هنگامی که مایع به رادیاتور میرسد، گرما را در سراسر اتاق پخش می کند. مالکان خانه همچنین می توانند یک سیستم کفپوش تابشی نصب کنند که از گرمایش رادیاتوری برای گرم کردن کف خانه استفاده کند.
6.سرمایش نقطه های قابل حمل
واحدهای AC قابل حمل بوده که برای سرمایش اتاقهای بزرگ تاسیسات تولیدی یا فضاهای بیرونی طراحی شده اند. آنها کار خود را با کشیدن هوای محیط، هل دادن آن بر روی یک کویل حلقه بسته که توسط مبرد خنک می شود، انجام داده و دوباره آن را به فضا می فرستند. کویل خنک میشود و رطوبت هوا را کاهش می دهد و رطوبت درون هوا چگالش پیدا کرده و به داخل یک سطل تخلیه می شود.
7.پمپ حرارتی قابل حمل
یک پمپ حرارتی قابل حمل از نظر اندازه و عملکرد مشابه یک کولر نقطه ای است اما یک گزینه گرمایش اضافی برای محیط های سردتر ارائه می دهد. هنگامی که به حالت گرمایش تغییر می کند، یک پمپ حرارتی هوای بیرون را میکشد، آن را از روی کویل کندانسور میگذراند و هوای گرم را در سراسر اتاق پخش می کند. یک شیر معکوس در داخل واحد به کاربران این امکان را میدهد که بین گزینه های گرمایش و سرمایش تغییر دهند و به این دلیل گزینه ی خوبی برای آب و هوای متغیر است.